Maar waar anderen problemen zien, ziet Maryse Spapens kansen. Als pionier in de zorg en expert in gepersonaliseerde zorg helpt zij ziekenhuizen en zorgprofessionals om de zorg radicaal te veranderen.
In haar gesprek bij Ondernemers met een Missie vertelt Maryse over haar ondernemersreis, de noodzaak van verandering en haar missie om zorg écht rond de patiënt te organiseren.
Van apotheker naar zorgvernieuwer
Maryse begon haar carrière als apotheker in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, waar ze zich al snel realiseerde dat veel zorg niet in het ziekenhuis hoefde plaats te vinden. Waarom patiënten laten reizen naar een specialist of dagbehandeling, als veel zorg ook thuis geleverd kan worden?
“Ik zag dat de zorg anders kon, maar dat het in de praktijk nog lang niet zo makkelijk was om dat te realiseren,” vertelt Maryse. Vanuit haar rol begon ze te experimenteren met het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar huis – bijvoorbeeld door verpleegkundigen in te zetten voor medicijntoediening thuis en door digitale consulten mogelijk te maken.
Haar vernieuwende aanpak bleef niet onopgemerkt: de directie vroeg haar om dit ziekenhuis-breed uit te rollen. Toch wist Maryse dat haar missie groter was dan de muren van één ziekenhuis.
“Stel je voor dat ik dit in veel meer ziekenhuizen kan doen – hoeveel impact zou dat hebben?”
Dat besef leidde tot de oprichting van Zorgkompaz Consultancy, waarmee Maryse nu ziekenhuizen en zorgprofessionals adviseert, traint en helpt om zorg anders te organiseren.
Waarom moet de zorg veranderen?
Maryse is ervan overtuigd: als we zo doorgaan, is ons zorgsysteem niet houdbaar. Door vergrijzing en personeelstekorten zal er in de toekomst niet genoeg zorgpersoneel zijn om alle patiënten te helpen.
“Onze kinderen zullen niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben als we niets veranderen. We moeten nú actie ondernemen.”
Een van de grootste struikelblokken? De standaardisering van zorg. Volgens Maryse wordt nog te vaak gedacht dat één behandelplan voor iedereen werkt, terwijl elke patiënt andere behoeften heeft.
“Veel ziekenhuizen zetten nu in op digitalisering als dé oplossing: apps, videoconsulten, chatbots. Maar werkt dat voor iedere patiënt? Wordt hen gevraagd wat ze echt nodig hebben? Vaak niet.”
Haar missie is dan ook om zorg op maat de nieuwe norm te maken. Wat heeft een patiënt écht nodig om zo zelfstandig mogelijk te blijven? En hoe kan zorg hierop worden aangepast?
Ondernemen in de zorg: een missie met uitdagingen
Hoewel Maryse een duidelijk doel voor ogen heeft, is het realiseren van verandering niet eenvoudig. Weerstand, bureaucratie en technologische drempels zorgen ervoor dat innovaties traag worden opgepakt.
“Soms voelt het als zaadjes planten. Niet iedereen kan meteen mee, maar langzaamaan groeit de beweging.”
Toch boekt ze grote successen. Een voorbeeld waar ze trots op is: de hervorming van de zorg voor MS-patiënten. Waar voorheen medicatie en begeleiding versnipperd waren, heeft Maryse samen met 60 ziekenhuizen een integrale aanpak ontwikkeld. Minder schakels, kortere lijntjes en betere zorg voor de patiënt.
De toekomst: gepersonaliseerde zorg als nieuwe standaard
Maryse’s ultieme droom? Dat het normaal wordt om aan een patiënt te vragen wat hij of zij écht nodig heeft.
“In plaats van standaard behandelingen voorschrijven, moeten we kijken naar wat past in het leven van die patiënt. Misschien wil een oudere geen dialyse, maar liever levenskwaliteit. Misschien wil een jonge MS-patiënt geen uitgebreide medicatie, maar juist betrouwbare informatie en ondersteuning.”
Om deze verandering te versnellen, is Maryse bezig met het opleiden van zorgprofessionals in gepersonaliseerde zorg. Haar bedrijf groeit, en haar invloed reikt steeds verder.
“Ik ben nu een eenmansbedrijf, maar ik weet dat ik dit niet alleen kan. Daarom train ik andere zorgverleners om deze beweging verder uit te rollen.”
Maryse’s verhaal laat zien hoe vernieuwing in de zorg hard nodig is – en hoe één persoon een grote impact kan maken.