Personalized Care Roadmap
Ik vertel je graag over de methode waarmee we ziekenhuizen helpen om behandelingen op maat te kunnen bieden, omdat Personalized Care niet alleen geld en tijd bespaart, maar het werk ook sterk vereenvoudigt.

De methode bestaat uit drie fases, waar we in ca. zes maanden doorheen lopen.
We helpen je met een team van deskundigen in praktijk implementatie, communicatie en samenwerking, verandermanagement en processen. Ieder heeft zijn of haar eigen expertise.
Dag 1 & 2
Het fundament: de huidige situatie en de inventarisatie
In de eerste fase leggen we het fundament, want: we kunnen pas echt personaliseren, als we eerst begrijpen waar we nu staan.
Natuurlijk starten we met een kick-off met de betrokken zorgverleners om de doelstelling en verwachtingen helder te krijgen, een projectteam samen te stellen en draagvlak te creëren voor Personalized Care.
Middels e-learning en een live sessie leren jullie de theorie achter Personalized Care van professor Bloem van Nyenrode Universiteit.
Tijdens een multidisciplinair teamoverleg met alle betrokkenen volgt de de inventarisatie: “Wat werkt al goed in ons zorgpad? En waar lopen zorgprofessionals en patiënten vast of haken ze af?
Door het hele proces langs te lopen, krijgen we messcherp in beeld waar de winst te behalen valt – vaak op plekken die nu juist onnodig tijd en energie kosten.
Ook kijken we naar de vorm: Waarom altijd fysiek, als het ook digitaal kan – of juist andersom? De vorm wordt een keuze, geen automatisme.
Een belangrijk uitgangspunt is: we bouwen voort op wat er al is. We versterken wat werkt – en maken het menselijker waar dat nodig is.
Het resultaat van fase 1 is dat je dus niet méér gaat doen, maar slimmer gaat differentiëren. Dáár begint het verschil.
Dag 3 & 4
De patiëntbeleving en communicatie met het ABC-model
In de tweede fase staat de patiëntbeleving centraal en maken we de stap van goede zorg naar zorg die mensen raakt. Waarin patiënten zich niet alleen geholpen voelen, maar ook erkend, gezien en gesteund.
Als eerste brengen we de beleving van patiënten in beeld met het ABC-model. Goede zorg gaat niet alleen over klinische uitkomsten, maar ook over persoonlijke voorkeuren. En juist daar ligt veel winst.
Sommige patiënten hebben aan een kort, kernachtig contact genoeg. Anderen hebben juist behoefte aan wat meer tijd. Als je dat weet, kun je gaan schuiven en middelen efficiënter inzetten. Zorg op het juiste moment is vaak effectiever dan méér zorg. Kleine aanpassingen in timing kunnen een wereld van verschil maken.
Vervolgens gaan we differentiatie aanbrengen, want: niet elke patiënt past in hetzelfde stramien. En dat hoeft ook niet.
Het essentiële ingrediënt is hierbij het ABC-model om de acceptatie, beleving en controle van patiënten te vergroten.
Ter voorbereiding op de implementatie gaan we dieper in op dit model en de bijpassende communicatietechnieken voor elke categorie patiënten.
Acceptatie – We begeleiden het multidisciplinaire team om patiënten te kunnen helpen om hun diagnose of klachten te accepteren. Acceptatie ontstaat niet door extra gesprekken, maar door de kwaliteit van contact op het juiste moment.
Beleving – Ook helpen we het team om beter aan te sluiten bij de beleving van patiënten. Door direct aan te sluiten bij wat de patiënt nodig heeft, is hij of zij meer gemotiveerd, meer therapietrouw en heeft meer zelfregie, waardoor hij minder vaak hulp nodig heeft.
Controle – Vervolgens leren we jullie, hoe je patiënten kunt laten voelen dat ze invloed hebben, ook al zitten ze in een kwetsbare tijd waarin ze de grip op hun lijf of leven kwijt zijn geraakt. We laten patiënten meedenken en meebeslissen over het ‘hoe’ van hun zorg, niet alleen het ‘wat’. En we begeleiden het team in hoe je mensen dat gevoel van controle kunt geven, zonder onrealistische verwachtingen te scheppen.
Dag 5 t/m 7
Duurzame implementatie
In fase 3 zorgen we ervoor dat personalized care geen los project wordt, maar een nieuwe standaard in jullie werkwijze – gedragen door het multidisciplinaire team, gevoeld door de patiënt.
In deze laatste fase draait alles om implementatie en duurzaamheid. We brengen het naar de praktijk. Zó dat het past, beklijft en zich blijft verbeteren.
Een belangrijk uitgangspunt in mijn aanpak is: We bouwen voort op wat er al is. We versterken wat werkt – en maken het menselijker waar dat nodig is.
En waar mogelijk automatiseren we delen van het proces – zodat er meer tijd vrijkomt voor écht contact.
We trainen ambassadeurs in jullie ziekenhuis en bouwen aan een cultuur waarin medewerkers zelfstandig vormgeven aan Personalized Care en elkaar versterken, inspireren en bijsturen.
We zorgen ervoor dat de nieuwe zorgpaden niet afhangen van een paar kartrekkers – maar gedragen worden door het hele multidisciplinaire team.
Dit zijn de drie fases. De keuze is aan jou.
Wat nog belangrijk is om te weten, is dat er subsidiemogelijkheden zijn voor Personalized Care. De ziekenhuizen die we helpen, kan ik aanbieden om deze subsidie aan te vragen.
De neurologen en apothekers, die ons hebben gevraagd bij de implementatie, kozen hiervoor omdat Personalized Care niet alleen geld en tijd bespaart, maar het werk ook sterk vereenvoudigt. Zij wisten, dat zij dit in hun eentje nooit op een soepele wijze ingebed zouden krijgen in hun organisatie.
Als dit je aanspreekt, dan kijk ik ernaar uit om persoonlijk met je in gesprek te gaan.